top of page

(kaynak olarak www.collaborativeconsumption.com, Rachel Botsman'ın kitabını ve google'ı kullandık.

Eksik gördüğünüz, eklenmesi ya da düzeltilmesi gerektiğini düşündüğünüz noktalar varsa, bize yazın)

Sadece $25'a girişimcilere güç ver!

Mahsülünü 2 katına çıkarmak isteyen ve sadece $500'a ihtiyacı olan bir Kenyalı çiftçiye belki de sadece $5'la destek olmak, ya da Bolivya'da $1500'a kurulacak bir bakım evi'ne destek olmak ister miydiniz ? Üstelik bunu hibe olarak değil de borç olarak almak istiyorlarsa ve geri ödeyeceklerse ? Ve üstelik size düzenli haber vereceklerse ? Kiva üzerinden verilen borçların %98'i geri ödenmiş! 

http://www.Kiva.org

Kitlelerin gücü adına!

Kitlelerin gücü adına, türkiye'deki projelere destek sağlayın. Sanıyoruz türkiye'nin ilk ve tek imecefon uygulaması. Şu ana kadar 18 projeye, 30bin TL'den fazla destek bulmuşlar!

www.biayda.com

 

 

 

 

Ahmet'in yeni sanatevi fikri çok hoşunuza gitti ve destek mi olmak istiyorsunuz ? Ya da Istanbul'da Levanten yemek kültürü üzerine yazılacak kitapta sizin de tuzunuz olsun istiyorsunuz. Ya da yeni girişimleri daha ilk günden ortak olmak.. Imecefonlama ile bunlar mümkün. Üç ana modelde çalışıyor

1. Sponsorluk

2. Borç verme

3. Yatırımcı ortaklık

 

İlkinde sadece parasal destekte bulunuyorsunuz, ve katkınız oranında bir teşekkür, sponsor duvarında isminiz, bir hediye paketi gibi hediyeler alıyorsunuz. İkincisinde ise verdiğiniz desteği borç olarak veriyorsunuz ve daha sonra geri ödemeyi taahhüt ediyorlar. Üçünsünde ise start-up şirkette belli bir hisseniz oluyor. Bu hisseyi daha sonra satabiliyor, ya da yıllık gelir payı alabiliyorsunuz. Türkiye içinde bu üçüncü model mevzuatlar açısından mümkün değil. 

 

Sponsorluk modelinin dünyadaki ilk (ve başarılı) örneklerinden Pozible.com %55 proje başarı oranıyla şu ana kadar $11milyon'dan fazla fon yaratmış durumda girişimcilere. Ortaya çıkış noktası “Yaratıcı fikirlere yatırım yapmanın, destek olmanın kolay bir yolu olsaydı nasıl yapardık ?“ 

bottom of page