
bizpaylaşıyoruz
paylaştıkçaçoğalıyoruz
Kampüs paylaşım elçileri ne yapar ?

Paylaşım elçisi olmak için 'haberleşelim' linkinden bize bir istek iletmeniz yeterli.
Peki benim bu işten kazancım ne olacak diye soruyorsanız, yanıtını sayfanın en altına ekledik :)
Üniversitelerde paylaşım ekonomisinin bilinirliğini arttırmak, paylaşım ekonomisini canlandırmak, paylaşımı bir hayat biçimi haline getirmek için gönüllü elçilerle çalışmak istiyoruz.
'Elçi'lik tamamen gönüllülük üzerine kurulduğundan, neleri yapmak, ne şekilde çalışmak, ne kadar vakit ayırmak seçimini tamamen size bırakıyoruz. Aşağıda bir 'elçi'den beklediklerimizi, örnekleriyle beraber, sıralamaya çalıştık. Bunları hangilerini yapmak istediğinize sizin karar vermenizi istiyoruz.
-
Öncelikle paylaşım ekonomisi nedir, ne değildir siz çok iyi bir öğrenin. Bunun için www.paylasimekonomisi.com'daki kaynakları kullanabilirsiniz, ya da beraber konuşalım, yüzyüze veya skype üzerinden size iyice bir anlatalım.
-
Aktif olarak arkadaşlarınıza, çevrenize, öğrenci kulübünüzde paylaşım ekonomisini anlatın. En azından sosyal medyada (facebook, twitter vs vs) bizim duyurularımızı paylaşın.
-
Öğrenci Kulüpleriyle çalışıp Paylaşım Ekonomisi konusunda panel, konuşma, sunum, atölye, çalıştay ayarlayın. Gerekirse biz gelip katılırız, konuşuruz, anlatırız.
1. Paylaşım ekonomisinin daha çok öğrencide bilinirliğini artırmak için aktif olarak çalışır
-
Öncelikle problemleri belirleyin. Örneğin : 'Kampüsümüz şehir dışında. Akşam 9'dan sonra toplu taşıma ya çok seyrek, ya da hiç çalışmıyor. Yetişemezsek kampüse dönmek için alternatifimiz neredeyse hiç yok'. Bu tür bir problemin çözümü araç paylaşımı olabilir. Bu şekilde yapılmış uygulamalar var. Mesela : www.sharemyfare.com/odtu. Sizin kampüsünüz için de benzer bir problem varsa, sizi ShareMyFare ekibiyle biraraya getirip, benzer bir uygulamayı üniversiteniz için nasıl hayata geçirirsiniz görüştürebiliriz
-
Ya da : 'Bizim okuduğumuz bölümdeki ders kitaplarını bulmak çok zor ya da çok pahalı'. Bu problemin çözümü, sizin üniversitenizden ya da başka üniversitelerden kitap değiş-tokuşu olabilir. Önemli olan, problemi belirleyip 1-2 cümle içinde açıklayabilmeniz.
-
Belirlenen problemlerin çözümü için çalışma grupları oluşturur, çözümler için çalışacak ekibi kurar. Burada biz ciddi anlamda yardımcı olabiliriz. Aynı sorunlar bir çok üniversitede var, ve üniversiteler arası proje ekipleri kurarak problemlerin çözümüne yardımcı olabiliriz.
- Problemlerin projelendirip, uygun durumlarda ders projesi olarak hayata geçirilmesi için hocalarla bağlantı kurar
2. Kampüsündeki problemlerin paylaşım ekonomisiyle çözümü için çalışır
3. Paylaşım etkinlikleri düzenler
-
Örneğin : Kantinde bir 'paylaşım masası' kurabilirsiniz. İsteyenler kullanmadığı bir eşyasını gelip buraya bırakabilir ve ihtiyacı olan birşeyi alıp götürebilir. Örnekleri burada mevcut ya da burada.
-
Ya da daha da ileri gitmek isterseniz, bir 'paylaşım festivali' düzenleyebilirsiniz. Yapılan bir festivalde (mesela bahar şenlikleri) masalar açabilirsiniz.
-
Paylaşım Ekonomisi konusunda tutkuluysanız ve de yazı yazmak konusunda istek ve yeteneğiniz varsa, buyrun blog yazın, söyleşi yapın, araştırma yapın biz de yayınlayalım. Elbette de sizin imzanızla! Literatüre katkınız bulunsun.
-
Türkçe kaynak konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Elimizde tercüme edilmeye bekleyen yüzlerce sayfa, araştırma, makale var. Sizi yönlendirelim, siz tercüme edin, biz yayınlayalım. Elbette de sizin imzanızla!
4. Blog, makale, söyleşi, araştırma üretir ve yayınlar
5. Sosyal sorumluluk projeleri üretir ve hayata geçirir
-
Örneğin : Bir kitap toplama kampanyası başlatın ve ihtiyacı olan bir okula kütüphane kurun. Bir 'kullanmadığın müzik aletlerini getir' kampanyası yapın ve bir okula müzik odası kuralım.
-
Yeni bir uygulama geliştirmek mi istiyorsun, ya da varolan bir fikri yeniden uygulamak ? Özellikle paylaşım ekonomisini ilgilendiriyorsa, bu konuda yardımcı olmak istiyoruz. Ekip kurmak olsun, doğru bağlantıları (proje kaynağı, yönetimsel destek, yatırımcı) kurmak olsun, beraber çalışabiliriz.
-
Ya da, çok iyi yaptığın bir şey var (mesela : çok iyi dizayn yaparım, çok iyi program yazarım) o zaman seni başka bir ekibin bir parçası da yapıp, ortak üretime katkıda bulunmanı sağlayabiliriz.
-
Yeteneklerin paylaşılması konusu sadece teknolojiyle sınırlı değil. Mesela çok iyi kurabiye yapabiliyorsan, ve bunu paylaşmak istiyorsan bu konuda da yönlendirebiliriz : https://www.facebook.com/meraklimer. Önemli olan, atıl kaynakların, atıl yeteneklerin paylaşım ekonomisiyle kazanılması. Ne yapmak istediğini belirle, bu becerini en iyi şekilde nasıl kullanabileceğin konusunda yardımcı olmaya çalışalım.
6. Yeni bir fikrin mi var, hayata geçirmen için beraber çalışalım
'Eeee peki benim bu işten kazancım ne olacak ?' diyorsan :
-
Açıkçası bu soruya net bir yanıt vermemiz zor. Çünkü aslında ne tür bir kazanımının olacağını sen belirleyeceksin :)
-
Biz bu paylaşım ekonomisini yayma işini gönüllü olarak yapıyoruz. Çünkü günümüzdeki birçok sorunun aslında paylaşarak çözülebileceğine inanıyoruz (örneğin insanlar istanbul'da işlerine özel arabalarında tek başlarına değil de araç paylaşarak gitseler, trafiğe daha az araç çıkacağından, trafik sorunu çözülebilir. Bunu çözmenin ilk aşaması da bu konudaki bilinci ve bilinirliği arttırmak).
-
Özellikle yukarıdaki 1-5. maddeler için size doğrudan bir gelir sağlayamayabiliriz. Doğrudan maddi bir beklentiniz varsa, bu konuda çalışmak için doğru insan değilsiniz :))
-
Kazançlarınız ya uzun vadede, ya da paylaşarak olacak. Örneğin kitap takasını yaygınlaştırırsanız, kitaplara siz de ya tamamen ücretsiz, ya da çok ucuza sahip olabileceksiniz. Araç paylaşımını yaygınlaştırırsanız, ulaşım masraflarınızı kısabilirsiniz. Bazı uygulamalar (mesela www.sharemyfare.com) dolaylı da olsa para kazanmanızı sağlayabiliyor. Ama bizim bu konuda bir taahhüdümüz yok.
-
Eğer doğrudan maddi bir beklentiniz varsa, bu ancak bu alanda bir projeyi, uygulamayı hayata geçirmekle olacaktır (airbnb.com, parkatmyhouse.com, hemenkiralik.com gibi). Bizim de yeni ve henüz türkiye'de uygulanmamış proje fikirlerimiz var (örneğin : restoran/lokantalarda kalan artık yiyeceklerin evcil hayvan (kedi/köpek) besini olarak geri dönüştürülmesi ve bunların aynen mesela yemeksepeti.com gibi bir ortamdan hayvan besleyenlere satılması. Ama bu tür fikirleri hayata geçirmek için henüz enerji, zaman ve finansal becerimiz yok. Çalışmak isterseniz buyurun.
-
Son söz : her ne kadar bu oluşumu biz başlatmış olsak da, yapmak istediğimiz paylaşım ekonomisine gönül veren herkesin eşit aidiyet ve sahiplik hissettiği (ve öyle olduğu) bir yapı kurmak. Aramızda bir 'işveren-çalışan' ilişkisi olmasın. Biz sadece ilk ateşi yaktık. Eğer hala ilgileniyorsan, aramıza hoşgeldin :)